De gezellige zwemvereniging uit Westervoort, Duiven en omgeving

ZVW74 heeft plaats voor elk soort zwemmer. Van basisdiploma tot wedstrijdzwemmen.

Inschrijven

 

 

 

 

Competitiestanden

Kijk voor de competitiestanden van ZVW74 op de KNZB-sites: Gelderse Competities
Landelijke competities voor de officielle en Zwemkroniek voor de officieuze standen (sneller).

Dit seizoen zwemmen we in de Gelderse C competitie. Dit seizoen doen wij echter niet mee met de landelijke competitie.

Kijk ook eens op de KNZB Ranglijsten pagina. Hier staan de ranglijsten waarin je kunt zien op welke plek jij persoonlijk staat per slag, wedstrijd, jaar, of gewoon van alles. Het is even zoeken en proberen, maar erg leuk.

Uitleg competities en wedstrijden

Gelderse en landelijke competitie

Bij elke wedstrijd zijn er enkele zaken nodig. Natuurlijk is er een zwembad nodig, maar ook zijn er mensen nodig aan dat zwembad. Om te beginnen: 1 scheidsrechter, 2 kamprechters, 1 starter, 2 juryleden die de gezwommen tijden verwerken, 10 tijdwaarnemers / keerpuntcommissarissen, 1 speaker, 1 voorstarter, 1 tot 3 kaartjeslopers, en 1 persoon voor de valse startlijn. Drie van deze personen (de scheidsrechter, starter en één kamprechter)T worden door de KNZB / Kring Oost aangewezen, alle andere officials en hulpen moeten door de verenigingen aangeleverd worden.

Dan heeft elke vereniging natuurlijk zwemmers nodig en, om deze zwemmers te begeleiden, één of twee coaches.

Per programma worden van elke vereniging maximaal drie zwemmers ingedeeld die voor de punten zwemmen. Van deze drie, tellen de snelste twee zwemmers. Feitelijk staan seconden gelijk aan punten. Elke 0,01 seconde is 0,01 punt waard. Je probeert als vereniging dus weinig mogelijk punten te halen. De vereniging met de minste punten aan het einde van het seizoen, is kampioen van de competitie en promoveert naar een hogere competitie.

Soms heb je te weinig zwemmers en kun je dus geen twee zwemmers in een programma voor de punten laten zwemmen. Er geldt dan een vervangende tijd, die veel langzamer is dan wat er gemiddeld gezwommen wordt. Dat is natuurlijk zonde. De vervangende tijd geldt ook als een zwemmer langzamer zwemt dan deze tijd.

Soms heb je echter te veel zwemmers voor één programma, maar die wil je toch laten zwemmen. Zij zwemmen dan buiten mededinging (BM). Dit betekent dat tijd niet meetelt voor de punten van de vereniging, maar wel geldt de tijd voor de zwemmer zelf, bijvoorbeeld als een persoonlijk record gezwommen wordt.

Binnen de Gelderse competitie zwem je, logischerwijs, tegen verenigingen uit de buurt. Er is dan nog een onderscheidt in klassen. De allersnelsten zwemmen in de Hoofdklasse, daaronder zwemmen verenigingen in de A-klasse, dan de B-klasse en tot slot de C-klasse.

Bij de landelijke competitie doe je dus mee met alle verenigingen in Nederland. Dat is heel andere koek en een stuk moeilijker. Ook hier is een Hoofdklasse, A-, B- en C-klasse en heb je ook nog de District I, II en III klassen in de verschillende regio's, in volgorde van snelheid.

Medaillewedstrijden

Deze wedstrijden worden georganiseerd door verenigingen onderling en hebben geen puntentelling. Hier zwem je puur voor je eigen tijden en natuurlijk voor de medailles!

Limietwedstrijden

Bij limietwedstrijden probeer je een tijd te zwemmen, die nodig is om mee te mogen doen met de GWK of GK. Je moet de limiet halen, of daar heel dichtbij zitten, wil je uitgenodigd worden voor deze kampioenschappen.

Je kan daarbij ook een uitlooplimiet halen. Dan ben je een soort reserve, mochten snellere zwemmers toch niet mee doen met de kampioenschappen.

GW(B)K, G(B)K

De Gelderse Winter Kampioenschappen en de Gelderse Kampioenschappen zijn de wedstrijden van de allersnelsten in Gelderland. Hiervoor moet je eerst een limiet behaald hebben in voorgaande wedstrijden. Uiteraard zwem je hier voor de medailles en eeuwige roem. Bovendien hebben de snelsten ook een kans om naar de Nederlandse Junioren & Jeugd Kampioenschappen (NJJK) te mogen!

Zwemmers die net niet aan deze liemieten voldoen, worden ingedeeld in de Gelderse (Winter) B Kampioenschappen. De B staat dus voor een stapje lager, net zoals dat bij de competities geldt. Ook in de B kampioenschappen zijn medailles te behalen.

Miniorenwedstrijden

Deze wedstrijden zijn bedoeld voor de jonge wedstrijdzwemmers tot twaalf jaar.

Miniorenwedstrijden kennen een hele lange traditie binnen de KNZB en vormen al decennialang de basis van het echte wedstrijdzwemmen. Vanaf het seizoen 2014-2015 zullen we spreken van het Miniorencircuit.

De wedstrijden zijn bedoeld voor jongens minioren 2 t/m 6 en meisjes minioren 2 t/m 5 in Nederland (voor informatie over deze leeftijden, zie de KNZB-site). Vanaf seizoen 2014-2015 is de naamgeving gewijzigd in Mininiorencircuit om een goed onderscheid te maken tussen de miniorenwedstrijden die niet meetellen in de ranglijst.

De Regio organiseert de wedstrijden in het Miniorencircuit in samenwerking met de verenigingen. Voor de minioren is er na afloop van de vijf wedstrijden een finalewedstrijd in de vorm van de Provinciale / Regionale Minioren Finale. Voor de junioren wordt er een landelijk klassement bijgehouden.

Bij deelname aan het miniorencircuit ontvangen de deelnemers Minioren-oorkondes.

De rest

Er zijn nog meer soorten wedstrijden. Bijvoorbeeld de Gelderse Lange Afstand Kampioenschappen (met afstanden van 400m of meer), voor de echte volhouders.

Dan heb je nog Kerstwedstrijden, het Paddestoeltoernooi, allebei wedstrijden waar je voor de lol (en een medaille) aan meedoet.

 

 

 

ZVW '74 wordt gesponsord door:

 

Arts Edelmetaal

 

Soneritics Webdevelopment

 

Sponsor Kliks

 

Stefan's Bloem & Zo

 

Wieleman